Snuva och nästäppa

Snuva och nästäppa

Snuva och nästäppa kan bero på flera olika orsaker, den vanligaste är förkylning. Några andra orsaker är allergi, graviditet och långvarig användning av nässpray. När man har snuva yttrar det sig ofta genom nästäppa eller rinnsnuva.

När man har nästäppa svullnar slemhinnorna i näsan och gör det svårare att andas. Man måste ofta andas genom munnen, vilket gör att det kan bli svårare att sova. Rinnsnuva i form av en rinnande och irriterad näsa är ett vanligt symtom på både förkylning och allergi. Det är vanligt att man samtidigt drabbas av nästäppa och nysningar.

Snuva på grund av förkylning

Orsaker till snuva och nästäppa

Förkylning

Det är vanligt att känna sig snuvig och täppt när man är förkyld. Ofta beror det på att blodkärlen i näsan svullnar upp och att slemhinnorna bildar snor. Man kan även få snuva av att virus och bakterier angriper slemhinnorna i näsan, vilket orsakar en inflammation. Snuvan brukar ändra färg och konsistens under förkylningen. I början är den ofta genomskinlig och tunn, för att senare bli tjock, grå, gul eller grön. En färgad snuva behöver inte betyda att man fått en bakterieinfektion.

Allergi

Snuva kan uppstå vid allergi och brukar då kallas för allergisk rinit. Några symtom vid allergisk snuva är nästäppa, rinnande näsa, nysningar och kliande näsa. Vid allergisk rinit förekommer det även att man får symptom på ögonen i form t ex kliande, rinnande eller röda ögon. Det finns även vissa typer av allergier som man kan ha samtidigt som allergiska snuva. Astma är t ex vanligt förekommande hos patienter med allergisk rinit. Några symtom på astma är andningssvårigheter, väsande andning och hosta.

Orsaken till allergisk snuva är att mikroskopiska ämnen tar sig in i näsan när vi andas och gör att kroppens immunförsvar börjar skapa antikroppar. När immunförsvaret sedan aktiveras frigör kroppen ett ämne som heter histamin. Histaminet gör att man kan bli svullen och irriterad i de övre luftvägarna; man får allergisk snuva.

Graviditet

Gravida kan ibland bli täppta i näsan under en längre tid. Orsaken är att hormoner gör att nässlemhinnan svullnar. Ungefär 20 % av de som blir gravida beräknas få så kallad graviditetssnuva.

Nässpray och näsdroppar (Rhinitis medicamentosa)

Nässpray och näsdroppar kan hjälpa till att lösa upp nästäppa eller stoppa rinnsnuva, men man bör tänka på att man inte bör använda avsvällande nässpray eller näsdroppar under en längre tid. Om man använder för mycket avsvällande nässpray eller näsdroppar kan sprejen börja orsaka nästäppa. Man bör söka vård om man använt spray under lång tid och känner att det är svårt att sluta.

Icke-allergisk rinit (vasomotorisk rinit)

Vasomotorisk rinit är ett begrepp för snuva som orsakas av okända faktorer, alltså inte kända källor som infektioner eller allergier. Symtomen brukar utlösas av något som irriterar näsan, t ex:

  • Torr luft
  • Förorenad luft
  • Alkohol
  • Mediciner
  • Stark mat

Det finns även en typ av vasomotorisk rinit som kallas för jobbrelaterad rinit. Jobbrelaterad rinit utlöses av något på arbetsplatsen som irriterar, t ex starka dofter eller lösningsmedel. Man är inte allergisk mot ämnet, men man reagerar ändå till följd av långvarig exponering.

Echinagard

Echinagard kan både förebygga förkylning och förkorta en förkylning med upp till 4 dagar. Man bör ta den vid de första tecknen på förkylning. Echinagard finns som orala droppar och sugtabletter.

Lär dig mer om Echinagard

Behandling

Hur man behandlar snuva och nästäppa beror på orsaken. Om orsaken är en virusinfektion i form av en förkylning kan man inte bota den med antibiotika, eftersom det inte hjälper mot virus. Echinagard är ett receptfritt växtläkemedel som kan förkorta förkylningar med fyra dagar. Det kan även användas när man känner av de första förkylningstecknen.

Om du vill hitta ett närliggande apotek där kan du köpa förkylningsprodukter kan du använda vår apoteksökare här på hemsidan. Skriv in en ort eller ett postnummer och se närliggande apotek på en karta!

Hitta närmaste apotek ->

Vid vasomotorisk rinit kan man försöka hitta orsaken till snuvan för att sedan undvika den. Om man är täppt i näsan eller har en rinnande näsa i över tre veckor bör man kontakta en vårdcentral för att kontrollera att snuvan inte beror på allergi. Om man använt nässpray under en längre tid och känner att man inte kan sluta bör man söka vård på en vårdcentral för att få hjälp.

Läs om andra förkylningssymtom:


Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.


mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek