Lindra halsont

Lindra halsont

Halsont är ett av de vanligaste symtomen man kan få när man är förkyld. Det går inte att bota själva förkylningen med antibiotika eftersom den oftast beror på virus. Man kan däremot lindra sina symtom, t ex halsont, medan man väntar på att förkylningen försvinner. Några andra vanliga förkylningstecken är snuva, hosta och feber.

Träna eller jobba med halsont

Om man har ont i halsen på grund av en förkylning är ett av de enklaste tipsen att vila och sova så mycket som möjligt. Det är extra viktigt att kroppen får vila i början av förkylningen. Man bör vara försiktig med att anstränga sig fysiskt genom t ex träning eftersom det kan leda till hjärtmuskelinflammation, ett allvarligt hälsotillstånd. Om man har feber bör man stanna hemma från jobbet tills temperaturen gått ner.

Förebygga halsont

Det bästa sättet att undvika att få ont i halsen är att skydda sig mot infektioner så bra som möjligt. Förkylningsvirus är svåra att hålla sig undan, men en god handhygien gör att man åtminstone minimerar risken att smittas. Man bör också försöka undvika kontakt med smittade personer. Immunförsvaret är viktigt när man kommer i kontakt med ett virus. Om man äter bra mat, får tillräcklig sömn och motionerar kan man bygga upp sin motståndskraft.

Rökning försämrar motståndskraften och gör att man lättare får ont i halsen. Man bör också undvika att överanstränga stämbanden. Några vanliga huskurer mot förkylning är att äta stora mängder C-vitamin eller vitlök. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att de gör någon skillnad.

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Halstablett

I många fall av halsont handlar det om att lindra symtomen i väntan på att infektionen går över av sig själv. Receptfria läkemedel, som till exempel Zyx halstablett, kan lindra den smärta och irritation som upplevs vid halsont.

Lär dig mer om Zyx Tablett

Behandling av halsont

Det kan vara skönt för en ond hals med något som är varmt eller kallt, t.ex. te, glass eller yoghurt. Ibland kan man bli hes, då kan det vara bra att vila rösten så mycket som möjligt. Zyx Tablett är ett receptfritt läkemedel som lindrar smärta och irritation i mun och svalg. Den har även en lätt lokalbedövande effekt. Zyx kan användas av vuxna och barn över 6 år. Om du vill hitta ett närliggande apotek där du kan köpa produkten kan du använda vår apotekssökare här på hemsidan.

Söka vård

Om man har feber och mycket ont när man sväljer i över två dagar, samtidigt som man inte har snuva eller hosta, bör man kontakta en vårdcentral. Man bör söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om man inte kan svälja sin saliv, eller om så ont på ena sidan av halsen att man inte kan gapa. 


Zyx sugtabletter (benzydaminhydroklorid 3mg) är ett receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och irritation i mun och svalg hos vuxna och barn över 6 år. Zyx sugtabletter har även en lätt lokalbedövande effekt. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

Förebygg eller förkorta förkylning

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel för lindring av förkylning och finns som orala droppar och sugtabletter. Vilken du ska välja beror på tycke, smak och situation.

Lär dig mer om Echinagard

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek