Ont i halsen

Ont i halsen

Att få ont i halsen är ett av de vanligaste förkylningssymtomen tillsammans med hosta, snuva och feber. I de allra flesta fallen beror halsont också på en förkylning, även om det finns vissa andra sjukdomar som också leder till det. Det är vanligt att man får ont i halsen någon gång per år, och hos barn är det ännu vanligare.

Förkylning eller halsfluss?

Halsont kan bero på andra orsaker än en förkylning. När man får halsfluss har man en inflammation i halsen till följd av en bakterieinfektion. Halsfluss skiljer sig från halsont orsakat av förkylning då man oftast bara har ont i halsen utan att ha andra förkylningssymtom som t ex snuva och hosta.

Till skillnad från en förkylning så läker alla fall av halsfluss inte ut på egen hand. Ibland kan man behöva ta antibiotika. Halsfluss brukar gå över på egen hand inom en till två veckor. Om symtomen inte minskat efter en vecka eller om man har feber som är kvar i över fyra dagar bör man kontakta en vårdcentral. Några andra orsaker till halsont är körtelfeber och överansträngda stämband. Klåda i halsen kan vara ett symtom på pollenallergi.

Behandling

Det kan vara skönt för halsen med något som är varmt eller kallt, t ex te, kaffe, glass eller yoghurt. Man kan också behöva vila rösten för att inte bli hes. Om man har ont i halsen kan man använda Zyx Halstablett. Zyx är ett receptfritt läkemedel som lindrar smärta och irritation i munnen och svalget. Den är även lätt lokalbedövande. Zyx kan användas av vuxna och barn över 6 år.

Träna när man har ont i halsen

Det kan vara svårt att veta om man kan träna eller inte om man har ont i halsen. Att träna när man har ont i halsen till följd av en virusinfektion kan ha risker, speciellt i början av sjukdomsperioden. Förutom att man kan göra att det tar längre tid att bli av med infektionen kan man riskera att få hjärtmuskelinflammation, ett ovanligt men allvarligt hälsotillstånd.

När bör man söka vård?

Man bör söka vård om man har så ont i halsen att:

  • Det inte går att svälja sin saliv
  • Det gör mycket ont på ena sidan av halsen och man inte kan gapa.

Zyx sugtabletter (benzydaminhydroklorid 3mg) är ett receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och irritation i mun och svalg hos vuxna och barn över 6 år. Zyx sugtabletter har även en lätt lokalbedövande effekt. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Halstablett

I många fall av halsont handlar det om att lindra symtomen i väntan på att infektionen går över av sig själv. Receptfria läkemedel, som till exempel Zyx halstablett, kan lindra den smärta och irritation som upplevs vid halsont.

Lär dig mer om Zyx Tablett


mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek