Olika typer av hosta

Olika typer av hosta

Under olika delar av en förkylning kan man uppleva olika typer av hosta. Det är vanligt att få rethosta eller torrhosta i början, som sedan övergår i slemhosta när mer slem bildas i halsen. Ibland kan hostan sitta kvar ett tag efter att man varit förkyld eftersom slemhinnorna i halsen blivit irriterade.

Rethosta och torrhosta

Rethosta eller torrhosta är vanligt i de tidiga stadierna av en förkylning. Slemhinnorna i luftrören blir irriterade och känns ”kittliga”. Det är svårt att hålla i sig från att hosta och ibland kan man känna sig hes eftersom man hostar så mycket. Rethostan kan vara jobbigare än vanligt när man ska sova.

Slemhosta

Om man är sjuk kan trögt, tjockt slem samlas i halsen och orsaka irritation. När man hostar upp slemmet har det ofta en gul eller grön färg. Detta är många gånger en naturlig del av en förkylning. Om man har slemhosta är det bra att hosta upp slemmet så att kroppen blir av med det som orsakar infektionen. Det kan bli lättare att hosta om man dricker vätska. Slemhostan är ofta värre på morgonen.

Luftrörskatarr (akut bronkit)

Ibland kan en förkylning utvecklas till luftrörskatarr (akut bronkit). När man får luftrörskatarr svullnar slemhinnorna i luftrören upp och bildar mer slem än vanligt. Oftast får man då, utöver de vanliga förkylningssymtomen, en slemmig, torr eller retande hosta. Det kan göra ont bakom bröstbenet när man hostar, och man kan få svårare att andas. Ibland kan man höra ett pipande ljud från luftrören. Luftrörskatarr kan i undantagsfall leda till lunginflammation, men i de flesta fall går den över av sig själv utan behandling.

Echinagard

Echinagard

Echinagard kan både förebygga förkylning och förkorta en förkylning med upp till 4 dagar. Man bör ta den vid de första tecknen på förkylning. Echinagard finns som orala droppar och sugtabletter.

Lär dig mer om Echinagard

Lindra hosta

Om man hostar till följd av en förkylning kan man inte göra annat än att lindra hostan medan man väntar på att infektionen försvinner. Man kan försöka dricka eller äta något varmt eller kallt, t ex te, glass eller yoghurt. Det kan också hjälpa att sova med huvudet högt. Antibiotika hjälper inte mot förkylningar eftersom de orsakas av virus.

När bör man kontakta vården?

Om man tidigare haft typiska förkylningssymtom, och hostan förvärras samtidigt som man får högre feber, kan det tyda på en allvarligare infektion. Man kan då behöva söka vård på en vårdcentral. Detsamma gäller om man haft feber i mer än fyra dagar, eller om febern försvinner och sedan stiger igen.

Fler vanliga symtom vid förkylning


Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

Om du vill köpa produkter och är osäker på var närmaste apotek finns kan du söka efter närmaste apotek i en karta här på hemsidan.

Hitta närmaste apotek