Hosta

Hosta

Hosta är ett av de vanligaste symtomen vid förkylning. Vid en typisk förkylning har man ofta även snuva, halsont och täppt näsa. Hosta är ett naturligt sätt för kroppen att göra sig av med det som irriterar luftvägarna.

När man genomgår en förkylning upplever man ofta olika typer av hosta under olika delar av infektionen, t ex rethosta, torrhosta och slemhosta. Det är vanligt att ha rethosta eller torrhosta i början. I takt med att slem bildas utvecklas den till slemhosta. Hostan kan ibland fortsätta efter att infektionen försvunnit, eftersom slemhinnorna kan vara irriterade.

Orsaker till hosta

Hostan är ett symtom på att något inte är som det ska, och det finns ett flertal orsaker till att man hostar. Det handlar i de flesta fall om att man har fått en virusinfektion, men om hostan blir mycket långdragen kan man behöva titta på andra orsaker till hostan.

Långvarig hosta

Det är inte ovanligt att hostan stannar kvar ett tag efter att en förkylning läkt ut, eftersom slemhinnorna kan vara irriterade. Oftast har den gått över inom två till fyra veckor efter förkylningen. Om man hostar i över åtta veckor kan vården behöva utreda om man hostar av någon annan orsak än en virusinfektion.

Echinagard

Echinagard

Echinagard kan både förebygga förkylning och förkorta en förkylning med upp till 4 dagar. Man bör ta den vid de första tecknen på förkylning. Echinagard finns som orala droppar och sugtabletter.

Lär dig mer om Echinagard

Lindra hosta

Hosta uppstår ofta som ett tecken på en virusinfektion i luftvägarna. Behandlingen handlar i många fall om att lindra hostan i väntan på att infektionen försvinner. När man har virus behöver man vila och vänta på att kroppens immunförsvar tar hand om infektionen. Man bör undvika fysisk aktivitet som träning, och stanna hemma från jobbet om man har feber.

Echinagard är ett receptfritt växtbaserat läkemedel som kan förkorta förkylningar med fyra dagar. Antibiotika hjälper inte mot förkylningar som orsakas av virus.

Om man har hosta kan varm dryck ha en lindrande verkan. Man kan också prova att sova med en extra kudde under huvudet. Rökning och dammiga miljöer kan förvärra symtomen. Många vänder sig till vården eftersom hostan är ett besvärligt symtom. Man kan då få förskrivet slemlösande eller hostdämpande medel.

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här på hemsidan kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Klicka här för att söka efter närmaste apotek ->

När behöver man söka vård?

Om man under en tid haft en förkylning och får hosta som förvärras och stigande feber kan det handla om en svårare infektion. Då kan man behöva kontakta en vårdcentral för att få hjälp. Hosta som pågått i över åtta veckor kan behöva utredas, eftersom den kan bero på något annat än en virusinfektion.

Lär dig om andra förkylningssymtom


Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.


mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek