Träna när man är förkyld

Träna när man är förkyld

När man tränar regelbundet kan det vara irriterande att få sitt schema förstört av förkylningar. Det kan också vara svårt att förhålla sig till hur stor risk man tar sett till vilka symtom man har och vilken typ av ansträngning man utsätter kroppen för.

Vila är viktigt vid förkylning

Om man vill lindra och bli av med sin förkylning så fort som möjligt är det viktigt att vila upp sig och sova ordentligt. Vid en kraftig förkylning där man även har feber kan man behöva stanna hemma från jobbet. Träningen blir ofta en avvägningsfråga beroende på hur sjuk man känner sig. Många väljer också att börja träna som vanligt så fort infektionen börjar ge med sig. Kroppen kan dock fortfarande behöva ta igen sig. Det är bättre att vänta en dag för mycket eller att ta ett lugnt pass, och ge kroppen chansen att återhämta sig efter infektionen.

Om man håller på med idrott kan det vara en bra idé att t ex träna teknik för att undvika att anstränga sig under infektionen. Ett bra förhållningssätt är att inte anstränga sig så att man blir andfådd när man har en infektion i kroppen. Ytterligare ett argument för att inte träna är att man ofta inte uppnår samma träningsresultat när man är förkyld.

Träna när man är förkyld

Hjärtmuskelinflammation

Den största risken man utsätter sig för när man tränar med ett förkylningsvirus i kroppen är att man kan få hjärtmuskelinflammation. När detta händer har virusinfektionen spridit sig till hjärtmuskeln. Det är ett ovanligt, men allvarligt hälsotillstånd. Risken att få hjärtmuskelinflammation är störst i början av en infektion, och risken är större ju kraftigare infektionen är.

Om man har bröstsmärtor och känner sig andfådd, trött och orkeslös bör man söka vård för att kontrollera att man inte fått hjärtmuskelinflammation. Detta gäller speciellt om man är ung, och om man inte tidigare haft några besvär med hjärtat.

Mer om förkylningar

Receptfria läkemedel vid förkylning


Zyx sugtabletter (benzydaminhydroklorid 3mg) är ett receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och irritation i mun och svalg hos vuxna och barn över 6 år. Zyx sugtabletter har även en lätt lokalbedövande effekt. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Treo (acetylsalicylsyra och koffein) är en receptfri brustablett mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Läkemedlet ska ej ges till barn under 14 år. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

Förebygg eller förkorta förkylning

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel för lindring av förkylning och finns som orala droppar och sugtabletter. Vilken du ska välja beror på tycke, smak och situation.

Lär dig mer om Echinagard

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek