Jobba när man är förkyld

Jobba när man är förkyld

Förkylningar som orsakas av virus går inte att bota med antibiotika. Det enda man kan göra är att vila så mycket som möjligt samtidigt som man lindrar förkylningens symtom. Men när är man så sjuk att man bör stanna hemma från jobbet?

Jobba eller inte jobba vid förkylning

Det kan vara svårt att avgöra om man är i skick att jobba när man har en förkylning. I början av en kraftig förkylning kan man behöva vila. Ur smittsynpunkt kan det även hjälpa till att få stopp på spridningen eftersom förkylningar är som mest smittsamma i början. Om man däremot har en förkylning med snuva och lätt halsont brukar man klara av att jobba. Vid feber bör man stanna hemma tills temperaturen gått ner till det normala. Det är ofta bra att undvika kraftig fysisk ansträngning, som t ex träning, när man har en infektion i kroppen.

Karensdag och sjukskrivning

Den första dagen när man behöver avstå från sitt arbete på grund av en sjukdom är en karensdag. Man får ingen ersättning för karensdagen vare sig från arbetsgivaren eller försäkringskassan. Från och med andra dagen utgår sjukersättning. Om man går tillbaks till jobbet och blir sjuk igen inom fem dagar slipper man ha en till karensdag. Man behöver ett läkarintyg från och med den åttonde dagen när man är sjukskriven.

Echinagard

Läkemedel som förebygger förkylning

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel som lindrar och förebygger förkylning. Det kan användas i förebyggande syfte i högst 10 dagar. Man kan också ta det vid första tecknen på förkylning för att förkorta sjukdomsperioden. Echinagard stimulerar kroppens immunförsvar. Kliniska studier visar att Echinagard minskar risken för att en förkylning ska bryta ut och förkortar sjukdomsperioden.

Lär dig mer om Echinagard

Receptfria läkemedel vid förkylning

Några vanliga symtom vid förkylning är hosta, halsont, snuva, huvudvärk och feber. Eftersom man måste vänta på att infektionen försvinner av sig själv kan det vara skönt att lindra symtomen under tiden.

Treo är en receptfri värktablett som hjälper vid tillfällig värk och feber. Man bör inte använda Treo om man är under 14 år. Om man är under 18 år och vill använda Treo vid feber bör man först rådfråga en läkare.

Zyx Tablett är ett receptfritt läkemedel som lindrar när man har ont i halsen. Det har en lätt lokalbedövande effekt.

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel mot förkylning som kan användas av barn och vuxna över 12 år i förebyggande syfte i upp till 10 dagar. Man kan även använda Echinagard när man känt av de första tecknen på förkylning. Klinisk dokumentation visar att Echinagard förkortar längden på förkylningen med i medeltal 4 dagar.

Mer om förkylningar


Zyx sugtabletter (benzydaminhydroklorid 3mg) är ett receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och irritation i mun och svalg hos vuxna och barn över 6 år. Zyx sugtabletter har även en lätt lokalbedövande effekt. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Treo (acetylsalicylsyra och koffein) är en receptfri brustablett mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Läkemedlet ska ej ges till barn under 14 år. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

Zyx Halstabett

Zyx är ett receptfritt läkemedel som lindrar både smärta och irritation i mun och svalg. För vuxna och barn över 6 år. Finns i fyra goda smaker: citron, mint, apelsin-honung och eukalyptus.

Lär dig mer om Zyx

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek