Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om förkylning

mIcon_questionmark

Vad är egentligen sant och falskt när det gäller förkylningar? Få sjukdomar omges av så många tips, råd och huskurer som förkylning, och det kan vara svårt att veta vad som är sant och vad som är falskt. Här listar vi några av de vanligast återkommande frågorna.

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Hjälper penicillin mot förkylning?

  Hjälper penicillin mot förkylning?

  Nej. Antibiotika hjälper inte mot förkylning som orsakas av ett virus utan hjälper bara mot sjukdomar som orsakas av bakterier. T.ex. halsfluss kan i vissa fall orsakas av bakterier, och symtomen kan likna förkylningens halssmärtor och feber, men upplevs i regel värre. Misstänker man att man har halsfluss bör man tala med en läkare som efter en provtagning kan avgöra om man behöver antibiotika.

 • Kan man jobba när man är förkyld?

  Kan man jobba när man är förkyld?

  Ja, om symtomen inte är allt för svåra och man inte har ett fysiskt ansträngande arbete kan man jobba när man är förkyld. I början av en förkylning kan det dock vara klokt att stanna hemma och vila för att hjälpa kroppens immunförsvar på traven. Du kan läsa mer om att jobba med förkylning här.

 • Kan man träna när man är förkyld?

  Kan man träna när man är förkyld?

  Grundregeln är att man ska ta det lugnt och vila när man är förkyld, och därför bör man inte anstränga sig fysiskt. Om man ändå väljer att träna i slutet av förkylningen, när symtomen börjar ge med sig, så bör man ta det lugnt och inte träna så hårt att man blir andfådd. Du kan läsa mer om att träna med förkylning här.

 • Hur blir man av med feber?

  Hur blir man av med feber?

  Feber kan uppstå vid förkylning, men den är även ett symtom vid många andra sjukdomar. Om man har feber på grund av förkylning så kan den inte ”botas”, men man kan tillfälligt lindra sin feber genom att använda receptfria läkemedel som verkar febernedsättande. Beroende på hur allvarlig febern är, och vad den orsakas av, kan man behöva söka hjälp hos en läkare. Du kan läsa mer om feber här.

 • Varför får man feber?

  Varför får man feber?

  Feber är en del av kroppens försvar mot infektioner, och är ett tecken på att immunförsvaret arbetar för att göra sig av med en virus- eller bakterieinfektion. Vid en infektion ökar antalet vita blodkroppar – en sorts försvarsceller. De vita blodkropparna frigör ämnen som i sin tur påverkar den del av hjärnan som reglerar vår kroppstemperatur, och det är därför vi blir varma när vi har feber.

 • Hur blir man av med halsont?

  Hur blir man av med halsont?

  Halsont är ett av de symtom som kan uppstå vid en förkylning, men är också förekommande vid andra sjukdomar, som t.ex. halsfluss och körtelfeber. Om man har ont i halsen på grund av förkylning så får man vänta på att förkylningen läker ut av sig själv. Under tiden kan man lindra symtomet med receptfria läkemedel som lindrar smärtan, eller vanliga halstabletter utan bedövande egenskaper. Många upplever också att smärtan lindras lite grann om man dricker varm dryck, t.ex. honungsvatten. Du kan läsa mer om hur man lindrar halsont här.

 • Hur blir man av med sin förkylning?

  Hur blir man av med sin förkylning?

  Förkylningen orsakas av förkylningsvirus, som inte kan ”botas” med medicin. Kroppens eget immunförsvar tar självt hand om infektionen, men det kan ta lite tid. Genom att ta det lugnt och vila hjälper man kroppen på traven, så det är bra att inte anstränga sig under en förkylning. Även om det saknas läkemedel mot själva viruset kan man tillfälligt lindra jobbiga förkylningssymtom med receptfria läkemedel mot t.ex. feber, halsont eller lindring av förkylning.

 • Hur smittar förkylningen?

  Hur smittar förkylningen?

  Förkylningen smittar genom att förkylningsviruset sprids från en sjuk person till en frisk. Viruset finns i luftburna droppar som sprids genom nysningar eller hosta. För att visa andra hänsyn skall man alltså täcka munnen när man nyser eller hostar. Dropparna kan också spridas genom hudkontakt, t.ex. om man skakar hand och sedan kliar sig i ögonen eller äter med händerna. Därför är det extra viktigt att tvätta händerna ordentligt i förkylningstider.

 • Vad är skillnaden mellan virus och bakterier?

  Vad är skillnaden mellan virus och bakterier?

  Både virus och bakterier kan göra oss sjuka.

  Virus är de minsta biologiska partiklarna som kan orsaka sjukdomar genom att infektera levande organismer, och det är virus som är orsaken till att man blir förkyld. De utgörs av genetiskt material omgivet av ett proteinhölje. Virus kan inte föröka sig på egen hand, utan behöver alltid en värdkropp för detta.

  Bakterier är encelliga mikroorganismer som bland annat kan orsaka halsfluss och andra bakterieinfektioner. Bakterier kan föröka sig självständigt. Många bakterieinfektioner kan behandlas med antibiotika, medan virus inte påverkas av den typen av läkemedel. Det är orsaken till att man inte behandlar förkylning med t.ex. penicillin.

 • Ska man äta C-vitamin för att bota sin förkylning?

  Ska man äta C-vitamin för att bota sin förkylning?

  Det är visserligen viktigt för den allmänna hälsan att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, men det saknas ordentlig forskning som stöder tesen om att just C-vitamin skulle ha någon speciell effekt mot förkylning.

 • Botar vitlök förkylningen?

  Botar vitlök förkylningen?

  Vitlök är en gammal huskur som påstås lindra förkylning, men det finns inget vetenskapligt stöd för att den har någon särskild effekt mot förkylningen eller dess symtom.

 • Blir man förkyld av kyla?

  Blir man förkyld av kyla?

  Nja, man blir förkyld för att man smittats av ett förkylningsvirus, och inte för att man är kall. Däremot så kan nedkylning påverka kroppens immunförsvar negativt, och med nedsatt immunförsvar ökar risken för att ett virus skall orsaka en infektion oavsett om det handlar om en förkylning eller någon annan sjukdom. Med andra ord är det trots allt ett gott råd att klä sig ordentligt när det är kallt, om inte annat för att slippa frysa.


Zyx sugtabletter (benzydaminhydroklorid 3mg) är ett receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och irritation i mun och svalg hos vuxna och barn över 6 år. Zyx sugtabletter har även en lätt lokalbedövande effekt. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

Förebygg eller förkorta förkylning

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel för lindring av förkylning och finns som orala droppar och sugtabletter. Vilken du ska välja beror på tycke, smak och situation.

Lär dig mer om Echinagard
Zyx Halstabett

Zyx är ett receptfritt läkemedel som lindrar både smärta och irritation i mun och svalg. För vuxna och barn över 6 år. Finns i fyra goda smaker: citron, mint, apelsin-honung och eukalyptus.

Lär dig mer om Zyx