Förkylningsblåsor

Förkylningsblåsor i munnen

Det händer att man får afte (blåsor i munnen) när man blir förkyld, därför kallas de i folkmun ofta för förkylningsblåsor. Dessa brukar uppstå i munnen, t ex i slemhinnorna runt läpparna eller på tungan. Vissa får bara blåsor en gång i livet, medan andra har återkommande problem.

Förkylningsblåsor

Afte innebär att man får blåsor som växer, brister och utvecklas till sår. Man kan få ett till flera sår av varierande storlek. Aften gör att munslemhinnan blir irriterad och röd. När man har förkylningsblåsor kan man få besvärliga smärtor i munnen som gör det svårt att tala, äta och borsta tänderna. Orsakerna till afte är inte fastställda, men några utlösande faktorer är skador i munnen, försämrat immunförsvar och infektioner (t ex en förkylning).

Det bästa tipset för att förebygga förkylningsblåsor är att undvika saker som kan ge skador i munnen, t ex hårda tandborstar och frätande livsmedel. Några exempel på frätande livsmedel är ketchup, juice och läsk. Man bör också vara försiktig när man tuggar tuggummin så att man inte råkar bita sig i munnen eller tungan.

Hur får man bort förkylningsblåsor?

Förkylningsblåsor brukar läka ut av sig själv inom 10-14 dagar. Under tiden bör man tänka på vad man äter och dricker för att inte förvärra smärtan och irritationen. Kall dryck eller glass kan kyla ner svullnaden och ge viss lindring.

Aftex - vid förkylningsblåsor

Aftex - mot förkylningsblåsor

Aftex Aloclair hjälper när du har afte/blåsor i munnen. Den bildar en skyddande hinna som fäster på munslemhinnan och skapar ett skydd över det drabbade området.

Lär dig mer om Aftex på Tandguiden.se

Aftex Afoclair hjälper mot blåsor i munnen. Den bildar en skyddande hinna som fäster på slemhinnan i munnen och skapar ett skydd över platsen i munnen som drabbats av afte. Hinnan skyddar såren från beröring och gör att de kan läka. Aftex finns i tre olika varianter och kan användas av hela familjen.

När bör man söka vård för afte?

Man bör söka vård för sina munblåsor:

Om problemen pågår i mer än två veckor.

Om blåsorna gör att det man får svårt att äta och dricka.

Om besvären är återkommande.

Om man misstänker att problemen har att göra med tänderna eller en tandprotes.

Artiklar om andra förkylningssymtom:


Aftex Aloclair är en medicinteknisk produkt. Läs informationen i förpackningen noga före användning.

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

Om du vill köpa produkter och är osäker på var närmaste apotek finns kan du söka efter närmaste apotek i en karta här på hemsidan.

Hitta närmaste apotek