Förkylning hos barn

Förkylning hos barn

Barn är förkylda oftare än vuxna. Under de första levnadsåren är det inte ovanligt att ett barn blir förkylt upp till sju gånger per år. Detta beror bland annat på att barns immunförsvar är under utveckling och därför inte skyddar lika bra mot infektioner. De vistas också ofta på förskolan eller skolan, där de kommer i kontakt med andra barn som bär på virus.

Symtom

När ett barn får en förkylning är det vanligtvis hängigt och sjukt samtidigt som det har nästäppa och snuva. Halsen kan bli irriterad och barnet kan börja hosta och få huvudvärk. Barn får ofta feber när de är förkylda, och i de flesta fall är det inte ett tecken på någon allvarligare sjukdom. Febern kan bli hög men den stannar sällan kvar i mer än ett par dygn. Snuvan och hostan kan i vissa fall stanna kvar över två veckor. Snuvan kan också ändra färg under den senare delen av förkylningen och bli grön- eller gulaktig.

Behandling av förkylning hos barn

Eftersom förkylningar ofta är orsakade av virus hjälper det inte att använda antibiotika. Oftast handlar behandlingen istället om att få barnet att vila så mycket som möjligt samtidigt som immunförsvaret tar hand om infektionen. Det är viktigt att barnet får i sig vätska, speciellt om det har feber i samband med förkylningen.

Hur undviker man att sprida smitta?

Det går inte att undvika att ens barn någon gång blir smittad av en förkylning, hur mycket man än försöker. Ett bra tips för att få barn att inte smitta varandra är att lära dem om hygien. Man kan lära barnet att tvätta händerna före måltider och att undvika att peta i näsan och ögonen. Låt barnet stanna hemma från förskolan en dag eller två i början av förkylningen, när den är som mest smittsam.

Hur länge är det vanligt att barnet är förkylt?

I de allra flesta fall när barn är förkylda går infektionen över på egen hand. En förkylning brukar vara i en till två veckor. Om sjukdomen fortsätter längre än så kan man behöva kontakta en vårdcentral för att få behandling. Några tecken på att man kan behöva söka vård är om barnet:

  • Blir sämre och sämre
  • Får stigande feber och/eller mer hosta
  • Får värk i öron och bihålor

Vård vid feber

Man bör kontakta vården om barnet är under tre månader och har över 38 graders feber eller om det är mellan tre och sex månader och har över 39 graders feber. Detta gäller också om barnet har hög feber och utslag eller om barnet har ont i halsen, kräks eller får diarré. Om febern inte gått ner efter fyra dygn bör man göra detsamma.

Om barnet får över 41 graders feber bör man omedelbart söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning. Man bör även söka vård direkt om barnet inte ger samma kontakt som vanligt, är slött och inte vill äta eller dricka, verkar vara stelt i nacken eller får feberkramp för första gången.

Lär dig mer om förkylningar

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek