Förebygga förkylning

Förebygga förkylning

Förkylningar sprider sig snabbt och man får oftast räkna med att bli sjuk någon eller några gånger per år. Vad kan man egentligen göra för att undvika att bli smittad under förkylningstider?

Förkylningssmittor

En orsak till att förkylningar är så smittsamma är att man kan hinna smitta andra innan man märker att man blivit sjuk. Man smittar som mest i början av infektionen. När immunförsvaret skapar antikroppar mot ett visst virus är man sedan skyddad mot just det viruset. Det finns dock hundratals olika förkylningsvirus. Detta betyder att man kan bli smittad igen av ett annat virus, även om man precis varit sjuk.

Hygien

Tvätta händerna för att förebygga förkylning

Förkylningsvirus kan vara ganska tåliga och överleva i flera timmar på t ex ett dörrhandtag. En god hygien är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda sig mot infektioner, t ex handtvätt i samband med toalettbesök och måltider.

Det är också viktigt att tänka på att inte pilla sig i ögonen eller andra delar av ansiktet eftersom händerna snabbt kommer i kontakt med ytor som kan bära på infektioner. Nagelbitande kan också sprida virus från t ex dörrhandtag och mobiltelefoner.

Man bör också undvika att träffa de som redan är förkylda. Självklart kan detta vara svårt om det handlar om familjemedlemmar eller arbetskamrater, men man kan åtminstone försöka undvika närkontakt i form av kramar och handskakningar. Om man har barn kan man lära dem om hygien, t ex om handtvätt och att inte peta sig i näsan och ögonen.

Sömn och vila

Sömn och vila kan hjälpa till att förebygga förkylningar, speciellt om man börjat känna av ett virus utan att det hunnit bryta ut. Om kroppen får vila, sova och undvika stress får den de bästa möjliga förutsättningarna för att bygga upp ett bra immunförsvar som framgångsrikt bekämpar infektioner. Det finns många huskurer som påstås förebygga förkylningar, men det finns inte övertygande vetenskapliga bevis för att t.ex. C-vitamin skulle kunna bota eller förebygga förkylningar, detsamma gäller vitlök.

Echinagard

Läkemedel som förebygger förkylning

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel som lindrar och förebygger förkylning. Det kan användas i förebyggande syfte i högst 10 dagar. Man kan också ta det vid första tecknen på förkylning för att förkorta sjukdomsperioden. Echinagard stimulerar kroppens immunförsvar. Kliniska studier visar att Echinagard minskar risken för att en förkylning ska bryta ut och förkortar sjukdomsperioden.

Lär dig mer om Echinagard

Lär dig mer om förkylningar:


Echinagard (orala droppar/sugtabletter) är ett växtbaserat läkemedel för kortvarig profylax och lindring av förkylning. Pressaft från röd solhatt (Echinacea purpurea), 800 mg/1 ml droppar, 88,5 mg/tablett. Från 12 år. För mer information, se fass.se.

Mobiltelefonen som smittkälla

En ny smittkälla som dykt upp är mobiltelefoner. Smartphones är ofta i kontakt med fingrarna och kan fånga upp virus och bakterier som sedan överförs till ägaren. Och hur ofta gör man egentligen ren sin skärm med desinfektionsmedel?

mobiltelefon förkylning

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek