Feber

Feber

Ung tjej med feber

Feber räknas inte som en sjukdom; det är kroppens försvar mot främmande virus och bakterier. När man har feber har man en högre kroppstemperatur än normalt. Man kan känna sig svag och yr. Den uppstår ofta i samband med ett eller flera andra symtom, t ex vid en förkylning.

Kroppstemperatur

Den normala kroppstemperaturen ligger mellan ca 36 och 37,8 grader Celsius. Temperaturen regleras av kroppens termostat i hjärnan, hypotalamus. Den strävar efter att hålla kroppstemperaturen runt ca 37 grader eftersom kroppen då fungerar bäst. För vuxna räknas temperaturer på 38 grader eller högre som feber.

Feber hos barn

Barn får ofta feber vid infektioner, och det behöver inte alltid vara ett tecken på att de är speciellt sjuka. De kan få förhöjd kroppstemperatur när de är fysiskt aktiva, därför är det bäst att mäta när de vilat i en halvtimme. Om barnet har en kroppstemperatur på över 38 grader efter en halvtimmes vila räknas det som feber.

Orsaker till feber

Man kan få feber av flera olika orsaker. Det vanligaste är att man får det i samband med en virusinfektion, som t ex en förkylning. Man kan också få det om man har en infektion som är orsakad av bakterier, t ex halsfluss, lunginflammation och urinvägsinfektion. Feber kan även orsakas av matförgiftning, inflammationssjukdomar och läkemedel. Det kan gå att lista ut varför man fått feber baserat på de andra symtomen, t ex att man har hosta och snuva vid en förkylning. Om man är osäker på varför man har feber kan man få råd av vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen.

Treo sänker feber

Treo

Treo är ett receptfritt läkemedel som har smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande effekt. Treo lindrar bl a feber vid förkylningssjukdomar.

Lär dig mer om Treo

Behandling av feber

Om febern är orsakad av en förkylning kan man inte bota själva infektionen. Det man däremot kan göra är att vila och lindra förkylningens symtom. Om man vill få ner sin feber kan man ta en receptfri värktablett, som t ex Treo. Treo hjälper mot tillfällig värk och feber. Treo ska ej ges till barn under 14 år. Om man är under 18 år och vill använda Treo vid feber bör man först rådfråga en läkare.

Treo går att köpa på ditt apotek eller beställa online från ett nätapotek. Om du undrar var närmaste apotek ligger kan du använda apotekssökaren här på hemsidan för att hitta det. Apotekssökaren är en interaktiv karta där du kan skriva i ort eller postnummer och se närmaste apoteken.

När man har feber bör man stanna hemma från jobbet eller skolan och undvika fysisk ansträngning. När man har feber händer det att man svettas. Då är det viktigt att dricka tillräckligt med vätska för att inte bli uttorkad. Man får frossa och huttrar när temperaturen går upp, och svettningar när temperaturen går ner igen eftersom kroppen gör på så sätt sig av med överskottsvärme.

Antibiotika

Om man har feber som beror på bakterieinfektioner som halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion kan man ibland behöva vända sig till en läkare för att få antibiotika. Antibiotika hjälper inte mot förkylningar som orsakas av virus.

När bör man söka vård?

Man bör söka vård om:

  • Febern inte går ner efter fyra dygn.
  • Febern går ner och sedan börjar stiga igen.

Om man får svårt att andas, svårt att svälja eller blir stel i nacken när man har feber bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Lär dig mer om feber och förkylningar


Treo (acetylsalicylsyra och koffein) är en receptfri brustablett mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Läkemedlet ska ej ges till barn under 14 år. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

mIcon_feverthermometer1

Att mäta feber

Man kan mäta feber på flera olika ställen, t ex i örat, munnen och stjärten. Armhålan och pannan är inte pålitliga platser att mäta febertemperatur, eftersom resultatet kan påverkas av t ex mängden fukt och underhudsfett. Det är också bra att tänka på att man inte ska jämföra temperaturer som är mätta på olika platser.

Små barn har ofta för trånga hörselgångar för att få plats med en örontermometer. Barn bör också vila i minst 30 minuter innan mätningen om man vill se en korrekt febertemperatur.

Liten flicka med feber

mIcon_map1

Hitta närmaste apotek

När du är förkyld kan du vilja köpa dina förkylningsprodukter snabbt för att kunna lindra förkylningens symtom. Här kan du söka på ort eller postnummer och hitta de apotek som ligger i närheten på en karta.

Hitta närmaste apotek